Urinsko inkontinenco znamo pozdraviti

Urinsko inkontinenco znamo pozdraviti 279 115 CiiM Plus

Uhajanje urina ali urinska inkontinenca je neprostovoljno in neželeno iztekanje urina. okoli trinajst odstotkov prebivalcev ima težave z urinsko inkontinenco oziroma nenadzorovanim uhajanjem urina. tovrtne težave imajo lahko Ženske in moški, torej je splošno prepričanje, da ta problem doleti predvsem ženske po menopavzi, zgrešeno

.
Med staranjem se na obrazu in koži drugih delov telesa začnejo nabirati gubice, kar je posledica izgube kolagenih vlaken in podpornih beljakovin, ki vzdržujejo elastičnost in prožnost kože. Podoben proces se začne v predelu nožnice in zunanjega spolovila. Posledice starostnih sprememb in večkratnih porodov je izguba kolagenih vlaken in elastina v sluznici (mukozi) ter zmanjšana hidracija (vlažnost) sluznice. Te spremembe povzročajo nelagodje v predelu nožnice, izsušitev ter pogosto zmanjšane občutke pri spolnih odnosih in boleče spolne odnose. Zaradi tega imajo ženske pogosto zmanjšan libido, zmanjša se njihova samozavest, kar vpliva tudi na partnerske odnose. Druga pomembna posledica tega procesa staranja je nezmožnost zadrževanja vode in različne stopnje urinske inkontinence.
Inkontinenca je zdravstven problem, s katerim se lahko srečajo že zelo mladi ljudje, res pa je, da zaradi tega problema trpi znatno več žensk kot moških. Statistično je dokazano, da imajo več težav ženske v menopavzi, ženske z več otroki, mlade mamice, prekomerno prehranjene ženske, telesno manj dejavne ženske, ženske, ki so imele operativni poseg v mali medenici, in tiste, ki opravljajo težje fizično delo. Nehoteno uhajanje urina ob vsakem najmanjšem telesnem naporu je za ženske velik problem, ne samo zdravstveni in higienski, ampak tudi socialni.
Veliko žensk težko spregovori o svoji težavi, po navadi jo prikrivajo in običajno ne poiščejo strokovne pomoči dovolj zgodaj. V težjih primerih inkontinence se ženske zaradi sramu in strahu pred neprijetnim vonjem začnejo celo izogibati družabnemu življenju in se umikajo v osamo. Zaradi tega sčasoma začnejo trpeti tudi njihovi svojci, ovirano je spolno življenje, poveča se izostajanje z dela in podobno. Vsekakor je inkontinenca težava, katere razsežnosti je treba jemati z vso resnostjo.
Žal realnost dokazuje, da je inkontinenca še vedno zelo velik tabu, o katerem ne upamo spregovoriti na glas. Še bolj skrbi dejstvo, s katerim je prestrelo Mednarodno združenje za inkontinenco (ICS), da kar 70 odstotkov oseb s tovrstnimi težavami nikoli ne poišče zdravniške pomoči.

Oblike inkontinence

Urinska inkontinenca ni enotno obolenje, saj so vzroki zanjo zelo različni. Najpogostejše oblike so tako imenovana stresna urinska inkontinenca (SUI), urgentna inkontinenca in mešana inkontinenca, ki je kombinacija obeh.
Za potrditev diagnoze je potreben temeljit pregled pri ginekologu, ki opravi vrsto preiskav in diagnostičnih postopkov. Prvi korak je temeljita anamneza. V pomoč so nam vprašalniki, ki jih uporabljamo. Med najuporabnejšimi vprašalniki je ICIQ-IU. Ali se vam dogaja, da vam uide malo urina, kadar se smejite, poskakujete ali dvignete težje breme? Z vprašalnikom ICIQ-UI ženske lažje prepoznajo, da gre za SUI. Ginekološki pregled potrdi ali ovrže morebitne motnje v statiki genitalij Dokazano, da ima kar 67 odstotkov inkontinentnih žensk povešeno ali delno spuščeno maternico.
Med potrebne preiskave sodi tudi tako imenovani test za objektivizacijo urinske inkontinence (PAD-test), ki veliko pove o vrsti in stopnji urinske inkontinence.
Z ultrazvočnim pregledom ginekolog ugotavlja anatomske spremembe na mehurju, nevrofiziološke preiskave pa so potrebne pri inkontinentnih bolnicah z nevrološkimi obolenji, sumu nanje in pri nekaterih bolnicah z urgentno inkontinenco.

Zdravljenje stresne urinske inkontinence z laserjem CO2

V zadnjih 10 let se vedno bolj uveljavlja zdravljenje SUI z laserjem. Ta se v medicini uporablja že od leta 1966. Laser je vir svetlobe, ki daje močen, ozek in enobarven curek koherentne svetlobe in je okrajšava za ˝Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation˝; pomeni torej okrepitev svetlobe s stimulirano emisijo sevanja. Uporaba laserja v medicini je bila dolgo časa izključno na področju dermatologije. Z izboljšanjem tehnologije in novimi znanji o delovanju laserske energije na določena tkiva v telesu se lasersko zdravljenje vedno več uporablja na številnih področjih medicine. Laserski aparati uporabljajo laserske žarke različne valovne dolžine. S kliničnimi poskusi so dokazali, da so absorpcije laserske energije v različnih tkivih odvisne od vrste laserja. Učinek laserja je lahko termični in ablativni. Ablativni učinek je predvsem na površini sluznice in pomeni nastajanje zelo majhnih poškodb sluznice. S temi poškodbami se stimulira razrast kolagena in pozneje preoblikovanje tkiva. Izrazit ablativni učinek imajo laserji z valovno dolžino, ki se največ absorbira v vodi. Termični učinek je globlji učinek na tkivo. S terminalnim učinkom je razrast kolagena močnejša. Z laserji CO 2 se dosežeta oba učinka. Laser CO 2 je močnejši od laserja erbium. Zaradi tega je učinek na tkivo globlji, intenzivnejši in dolgotrajnejši. Z laserjem CO 2 povzročamo termični in ablativni učinek na sluznici nožnice, s čimer se stimulira ponovna produkcija kolagena, s tem pa se povrne elastičnost nožnice. Končna učinka sta popolno preoblikovana in pomlajena nožnice. To dokazuje biopsija tkiva nožnice pred laserskim zdravljenjem z laserjem CO 2 in po njem. Vidno je izrazito preoblikovanje (remodulacija) tkiva nožnice
Z laserjem Femilift CO 2 uspešno zdravimo simptome stresne urinske inkontinence I. in II. stopnje. Ablativni in termični učinek laserja uspešno preoblikuje, zožuje in krči predel okrog spodnjega dela sečil. Tako preoblikovano tkivo nožnice vpliva na sečni kanal in s tem izboljša nadzor za odvajanje vode in preprečuje nenadzorovano uhajanje vode. Zdravljenje pomaga tudi pri ženskah, ki imajo občutek suhe nožnice in ki trpijo zaradi pogostih, ponavljajočih se vnetij.

Prednosti zdravljenja z CO2 laserjem – FemiLift

neinvazivna, hitra metoda zdravljenja,
metoda brez možnosti prenašanja infekcij,
neboleča metoda brez anastezij (ali le lokalni anastetik),
izjemno nežna metoda, ki omogoča izjemno dobro kontrolo med terapijo,
uporaba laserja CO 2 z ustrezno valovno dolžino, ki je idealna za maksimani učinek na sluznici in steni nožnice,
izjemno varna metoda, dejansko brez neželenih stranskih učinkov,
močen ablativni in termični učinek na steno nožnice,
učinki so dolgotrajnejši kot po terapijah z drugimi laserji,
v več kot 85% primerv pride do pomembnega izboljšanja simptomov,
priprava na poseg je preprosta,
okrevanje po posegu je hitro.

Potek zdravljenja

Zdravljenje SUI z laserjem CO 2 pri ženskah večinoma poteka brez težav. Ženske morajo biti dobro obveščene o posegu in imeti realna pričakovanja. Pred posegom se morajo izključiti kontraindikacije za poseg. Starost ženske ni omejitev. Z ginekološkim pregledom se izključijo vnetja v predelu nožnice. Pred posegom morajo biti ženske brez znakov drugih sistemskih vnetnih bolezni in ne smejo imeti menstruacije, kar se oceni pred samim posegom. Poseg traja 20-30 minut. Lahko se uporabi lokalni anestetik, vendar ni nujno. Takoj po posegu ženske lahko odidejo domov ali v službo. Po posegu se lahko pojavi blag izcedek iz nožnice, vendar to ni nenavadno. Poseg je neboleč. Ženske imajo le občutek topline v predelu nožnice. Priporočajo se trije posegi v razmiku 4-6 tednov. Čez 2-3 leta se priporoča ponovitev zdravljenja.

Članek pripravil

Asist. Željko Perdija, dr. med., spec. Intern.

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2023 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor