Učinkovit pristop k reševanju želodčnih težav

Učinkovit pristop k reševanju želodčnih težav 2048 1365 CiiM Plus

Izkušeni mariborski gastroenterolog predstavlja nov izredno učinkovit pristop k reševanju želodčnih težav zaradi “preveč kisline”…

Odkrijte, kako lahko svojemu želodcu pomagate na naraven in varen način, kar iz udobja vašega doma – ugodno in brez tveganja zaradi stranskih učinkov.
Ta prispevek je namenjen vsem, ki se vsakodnevno spopadajo z neprijetnimi želodčnimi težavami.
Dobili boste informacije iz prve roke od nekoga s 27 leti kliničnih izkušenj na področju interne medicine, predvsem iz področja gastroenterologije, ki se v vsakodnevni praksi v ambulanti, urgentni službi ali ob endoskopski diagnostiki srečuje z veliko pacienti z želodčnimi ali prebavnimi težavami.
Veliko pacientov se zaradi intenzivnih težav nemalokrat obravnava tudi v urgentnih ambulantah.
Težave se pojavljajo praktično v vseh starostnih skupinah, vendar so vzroki za želodčne težave pri mladostnikih in mlajši populaciji nekoliko drugačni kot pri starejših ljudeh. Pri tem mislim na populacijo starejšo od 60 let. Ti simptomi, ki so najpogosteje posledica sprememb v želodcu, pogosto niso le prehodna nadloga, temveč lahko resno vplivajo na kvaliteto našega življenja. V tem prispevku vam bom poskusil pojasniti, zakaj do teh težav prihaja, kakšni so načini ugotavljanja želodčnih težav ter načine zdravljenja, ki temeljijo na znanjih iz področja medicine ter naturopatije.
Moje ime je dr. Željko Perdija in sem specialist internist pulmolog-gastroenterolog.
Da bo zdravniški poklic moje poslanstvo sem se odločil že v otroštvu, ker sem veliko časa preživel po bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah zaradi številnih zdravstvenih težav ki sem jih imel v tem obdobju. Po končani medicinski fakulteti sem specializiral interno medicino, nato opravil več podiplomskih izobraževanj ter subspecializacije iz pulmologije in gastroenterologije V svoji 25 letni specialistični praksi sem obravnaval veliko število pacientov s prebavnimi težavami. Večinoma gre za kronične težave, ki se pogosto ponavljajo in močno vplivajo na kvaliteto življenja. Tedensko opravim med 30 do 50 gastroskopij. V več kot 95% ugotavljam vnetne spremembe sluznice želodca in dvanajstnika ter ob tem pogosto znake refluksne bolezni ter različne oblike želodčnih kil. Skupaj z bratom sva pred 9 leti odprla medicinski center CiiM plus na Jezdarski ulici v Mariboru, kjer ponujamo ustrezno diagnostiko za gastroenterološke težave in ponujamo učinkovite rešitve.
V gastroenterološki ambulanti med najpogostejšimi vzroki, zaradi katerih pacienti prihajajo na pregled, so težave z želodcem. Nekateri mi povedo, da jim vsak grižljaj hrane povzroča težave zaradi tiščanja v predelu želodca, pekočega občutka in zgage ter slabosti po obrokih.
Takšne težave so večinoma posledica prekomernega izločanja želodčne kisline kar imenujemo hiperacidnost, ki privede do vnetja želodčne sluznice ter sluznice dvanajstnika ter posledično do vseh že naštetih simptomov Do neprijetnih bolečin pa lahko pride tako med obroki kot tudi ponoči med spanjem. Tistim, ki takšnih težav nimajo, si stežka predstavljajo, kakšen je občutek, ko ti želodec omejuje, kaj, kdaj in koliko lahko poješ – in kakšen vpliv ima to na družabno življenje.
Zdaj pa dajmo pojasniti, zakaj do tega pride…
Želodčna kislina je bistvena za prebavo hrane, brez nje namreč le-ta ni mogoča.

Želodčna kislina se izloča iz posebnih celic v spodnjem delu želodca in je od izjemnega pomena za presnovo beljakovin, aktivacijo različnih encimov in hormonov, absorpcijo vitaminov (predvsem vitamina A, B C in E) in mineralov (magnezij, cink, železo), preprečuje vdor škodljivim mikroorganizmom v črevesje in druge prebavne organe.
A tudi dobrih stvari je lahko preveč. Enako velja za želodčno kislino.
Ko se začne proizvajati preveč kisline, kot jo telo dejansko potrebuje za prebavo, takrat se začnejo težave, ki so posledica vnetnih sprememb sluznice zgornjih prebavil. Želodčne težave so lahko posledica premajhnega izločanja želodčne kisline, ki se imenuje hipoacidnost. Kako torej vedeti ali gre za hiperacidnost ali hipoacidnost?
Dejansko zelo težko!
Metoda za določanje kislosti je pH metrija, ki se v praksi izvaja le za določanje kislosti v predelu požiralnika. Pri gastroskopiji se sicer pogosto vidijo spremembe na sluznici zgornjih prebavil, ki najverjetneje nakazujejo hiperacidnost, vendar pri številnih pacientih tudi s to metodo nismo prepričani.
Torej, kako potem vedeti, za kaj gre in kako zdraviti? Vprašanje za milijon dolarjev!
V sodobni medicinski praksi se predpisuje veliko zdravil, ki zavirajo izločanje želodčne kisline. Zdravila, ki so najbolj predpisovana so iz skupine zaviralcev protonske črpalke in precej močno in za dalj časa zavrejo izločanje želodčne kisline. Zdravila, ki za kratek čas nevtralizirajo kislost želodčne kisline pa so iz skupine antacidov. Podoben učinek kot antacidi ima tudi soda bikarbona. Zaviralci protonske črpalke so sicer učinkovito in varno zdravilo, ampak pri njih vselej obstaja možnost stranskih učinkov, predvsem po dolgotrajnem jemanju. Prav tako v praksi opažam, da se zaviralci protonske črpalke predpisujejo preveč nekritično oz. Prehitro ter da se njihova uporaba svetuje za predolgo obdobje.
Spreglejuje se potencialne stranske učinke, ki jih takšno predpisovanje lahko prinese s seboj.
Na trgu ponujajo tudi zdravila, ki vsebujejo želodčno kislino in pepsin.
V primeru hipoacidnosti sicer lahko izboljšajo težave vendar so v primerih hiperacidnosti lahko škodljiva, saj poslabšajo že obstoječo hiperacidnost, v primeru želodčnih razjed ali poškodb sluznice pa bi sploh lahko poslabšala stanje pacienta. Ena izmed največjih pasti vseh dosedanjih rešitev je, da se večina osredotoča le na lajšanje simptomov, ne pa na odpravljanje osnovnega vzroka – in to je večinoma neuravnoteženo izločanje želodčne kisline oz najpogosteje pretirana proizvodnje želodčne kisline-hiperacidnost.
Pri delovanju celotnega prebavnega sistema izjemno pomembno vlogo ima parasimpatični živčni pletež, ki je pod kontrolo enega od najpomembnejših živcev v našem telesu in to je deseti možganski živec, nervus Vagus. Če bi prevedli Vagus je to Klatež. Med pomembnimi dejavniki, ki povzročijo nepravilno delovanje parasimpatikus je prekomerna aktivacija simpatikusa, ki je posledica prekomernega izločanja kortizola in adrenalina z drugimi besedami posledica negativnega stresa.
Kako torej pomagati ljudem z želodčnimi težavami, izbrati prava zdravila in predvsem ne škodovati?
Po mojem mnenju je najbolj učinkovit celostni oz holistični pristop, ki zajema več različnih ukrepov. Prvi in najbolj pomemben ukrep je upoštevanje pravil zdravega življenjskega sloga.
Pomembno je z določeno metodo najbolj opredeliti težave in vzroke.
Torej svetujem posvet z zdravnikom in osnovne gastroenterološke preiskave. Med njimi ima pomembno mesto gastroskopija. Sicer je nekoliko neprijetna metoda, vendar nam pa da direkten vpogled v stanje sluznice požiralnika, prehoda med požiralnikom in želodcem, sluznice želodca in dvanajstnika. Po diagnostiki pa izbrati učinkovita zdravila in dodatne metode za najboljši učinek. Znanja iz medicine in naturopatije ponujajo izjemno učinkovite rezultate zdravljenja.
Naturopatija ponuja odgovore na osnovi razlage in povezave določenih bolezenskih stanj in temperature. Z uravnavanjem temperature se doseže balans in uravnava in optimizira delovanje določenega organskega sistema
Pri nepravilnem oz. prekomernem izločanju želodčne kisline je ključni element temperatura želodca.
Ko se želodec segreje zaradi različnih dejavnikov, vključno s prehrano in stresom, se proizvodnja želodčne kisline poveča. Hiperacidnost ni zgolj neprijetna vsakodnevna nadloga, ima tudi širše posledice na naše zdravje…
Zdaj je čas, da preidemo na bolj pozitivno temo – kako se s težavami učinkovito spopasti?
Torej – kak pristop svetujem vsem svojim pacientom, ki želijo izboljšati stanje svojega želodca in optimizirati nivo želodčne kisline? Predvsem je potrebno prepoznati simptome hiperacidnosti, uporabiti vse ustrezne metode diagnostike za pravo diagnozo in ponuditi najboljše rešitve.
Znanstvene raziskave so pokazale, da je ohlajanje želodčne temperature ključno za uravnavanje proizvodnje kisline.
In prav v ta namen sem se povezal z vrhunskima slovenskima strokovnjakom iz Planeta Zdravja – prof. Irmo Ogorevc in prof. Igorjem Ogorevcem.
Hiperacid GastroOil – inovativna formula, je zasnovana tako, da učinkovito uravnava temperaturo želodca.
Z uporabo naravnih sestavin, ki imajo izjemno pomirjujoče lastnosti, ta formula nežno ohladi želodec, ustvarja optimalno okolje za prebavo in hkrati zmanjšuje pretirano proizvodnjo želodčne kisline. To pomeni, da ne zatira le simptomov, temveč rešuje problem pri koreninah.
Z uporabo skrbno izbranih naravnih sestavin, ki imajo pomirjujoč in hlajen učinek na želodec, Hiperacid GastroOil nežno in učinkovito zmanjša proizvodnjo pretirane želodčne kisline.
Edinstvena formula Hiperacid Gastro Oila temelji na znanjih uradne in integrativne medicine, kar pomeni, da prinaša najbolje iz obeh svetov.

Več informacij in NAKUP PRODUKTA

Vaš CIIM PLUS

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor