Endoskopske preiskave

Endoskopske gastroenterološke preiskave
(EGDS in kolonoskopija)

V gastroenterologiji so med najbolj pogostimi preiskavami ti. endoskopske preiskave prebavil. Endoskopija pomeni, da z posebnimi aparati ti. endoskopi, katere uvajamo v določene predele telesa optično pregledamo notranjost pregledanega organa. Današnja tehnologija je omogočila uporabo zelo dovršenih aparatov, ki nam omogočajo tudi odvzeme tkiva iz pregledanih organov ter določene posege kot npr. zaustavljanje krvavitev,  odstranjevanje določenih bolezenskih sprememb, punkcije tekočinskih kolekcij, drenaže, laserske posege, nadzor pri kirurških posegih, vstavljanje različnih katetrov in sond ipd.

Kaj je EGDS?

Ezofago-gastro-duodenoskopija ali na kratko gastroskopija je endoskopska preiskava požiralnika, želodca, dvanajstnika in začetnega dela tankega črevesa s pomočjo tankega in upogljivega inštrumenta (gastroskopa), ki ima na konici vir svetlobe, ki pošilja sliko prebavne cevi na zaslon.

Kaj je KOLONOSKOPIJA?

Kolonoskopija je endoskopska preiskava, ki omogoča natančen pregled sluznice danke, širokega črevesa in končnega dela ozkega črevesa. Preiskavo naredimo s kolonoskopom, t.j. tanek upogljiv inštrument, dolg približno1,5 metra in širok do 12 mm, ki omogoča pregled sluznice spodnjega dela prebavne cevi. Zaradi boljše preglednosti moramo med preiskavo črevo napihniti, kar lahko povzroči občutek napetosti v trebuhu.

Naroči se na
pregled

Z izbiro storitve iz spodnjega seznama se lahko sami naročite na želeni termin. V prvem koraku izberete storitev, v naslednjem pa izberete datum in uro. Z oddajo svojih podatkov v zadnjem koraku potrdite naročilo na izbrani termin.

Nazalna ezofagogastroskopija (N-EGDS)
(N-EGDS) bolj prijazna od običajne

Nazalna ezofagogastroskopija je endoskopski pregled zgornjih prebavil z posebnim endoskopom, ki je zaradi svoje debeline narejen za prehod skozi nos.
Gastroskopija skozi nos pred običajno gastroskopijo ko aparat uvajamo skozi usta ima več prednosti:
1. Glede na naše izkušnje in opravljene analize v drugih centrih je preiskava pri večini pacientov bolj prijazna od običajne gastroskopije,
2. V času preiskave so usta zaprta, oz. pacient se lahko tudi pogovarja in pove svoje občutke,
3. Prehod z endoskopom iz žrela v požiralnik je večinoma manj travmatičen za paciente in je možnost nastanka »panike« zaradi občutka, da je dihalna pot zaprta bistveno manjša kot pri običajni gastroskopiji,
4. Spahovanja in refleksnih reakcij je med preiskavo bistveno manj,
5. Po preiskavi bistveno hitreje minejo neprijetni občutki.

Za katere paciente še posebej priporočamo N-EGDS:
1. Za paciente z močnim refleksom za bruhanje,
2. Pri občutljivih pacientih,
3. Pri mlajših pacientih,
4. Pri pacientih z slabimi izkušnjami pri prejšnjih posegih.

Kontraindikacije za N-EGDS
1. Deformacije nosnih školjk in nosnega pretina,
2. Akutne in kronične infekcije nosu,
3. Nagnjenost krvavitvam iz nosu.

Opis nazalne ezofagogastroskopije:

Pred začetkom preiskave se področje nosu in ust anestezira z lokalnim anestetikom. To pomeni, da se v nosnici nanese gel in se vdihne, področje žrela pa se anestezira z anestetikom v obliki pršila. To počnemo, da zmanjšamo občutljivost sluznice zgornjih dihal kjer prehajamo z endoskopom. Zdravnik uvaja aparat skozi nosnico katera je anatomsko bolj ugodna. Pregleda se enako področje kot pri običajen i gastroskopiji in sicer požiralnik, želodec, in dvanajstnik. Odvzem vzorcev sluznice je enak kot običajni gastroskopiji. Celoten poseg traja 3-5 min
Opozorilo!
V primeru, da se poseg začne z uvajanjem endoskopa skozi nos in se ugotovi, da ta način ni najbolj primeren, oz. da je zaradi katerega koli razloga neizvedljivo se poseg naredi na klasičen način skozi usta.
V našem medicinskem centru CiiM plus smo med redkimi medicinskimi centri, ki izvajamo N-EGDS- Pacientom ponujamo izbiro metode, saj izvajamo tudi gastroskopijo na običajen način.

Endoskopske preiskave v
SEDACIJI 

Kaj je GLOBOKA SEDACIJA?

Globoka sedacija je postopek, pri katerem bolnika med medicinskim posegom uspavamo. Uporabljamo najsodobnejšo metodo sedacije v endoskopiji. Ta učinkuje hitro, po posegu pa njegov učinek prav tako hitro (po nekaj minutah) izzveni. Med posegom boste za kratek čas zaspali, poseg poteka brez bolečin, brez zavedanja. Po posegu se boste hitro zbudili in posega se ne boste spomnili.
Anestezijo vodi zdravnik specialist – anesteziolog. Zapleti so redki in med anestezijo redno spremljamo dihanje, krvni tlak, srčno frekvenco in količino kisika v krvi. Pod strokovnim nadzorom ste še vsaj eno uro po preiskavi v prebujevalnici. Domov greste lahko v spremstvu odrasle osebe. Ker zdravila, ki jih uporabljamo med anestezijo, podaljšajo reakcijski čas tudi v budnem stanju, se po preiskavi v anesteziji ne sme voziti avtomobila ali uživati alkoholnih pijač. Priporočljivo je, da si na dan preiskave vzamete čas za počitek in se ne vračate na delo.
Globoko sedacijo svetujemo vsem, ki imate strah pred kolonoskopijo ali pa je kolonoskopija otežena zaradi zdravstvenih razlogov.

Endoskopske preiskave v
Medicinskem centru CIIM PLUS

Zdravljenje zdravstvenih težav se začne z ugotavljanjem natančne diagnoze. Sodobna medicina temelji na dokazih, kar pomeni, da vse podatke katere dobimo od pacienta želimo natančno opredeliti. Vsaki simptom oziroma težavo poskušamo povezati z določenim vzrokom. Po natančnem izpraševanju pacienta (anamneza) se naredi temeljit in ciljan pregled. To sta dve osnovni preiskavi, ki zdravnika usmerita v nadaljnje načrtovanje dodatnih diagnostičnih postopkov.

Pri vseh endoskopskih posegih je pomembna priprava pacienta na poseg. Predvsem je pomembno pacientu razložit zakaj je preiskava potrebna. Pojasnjevalna dolžnost je obvezna za vsakega zdravnika kateri določeno endoskopsko preiskavo indicira. Pomembna so jasna in jedrnata pisna in ustna navodila kako naj se pacient na preiskavo pripravi, kako naj se v času preiskave obnaša, kaj lahko v času preiskave pričakuje, kakšni so možni zapleti, koliko časa predvidoma poseg traja, ter navodila kako naj se pacient obnaša po preiskavi.

Endoskopske preiskave v našem medicinskem centru CIIM PLUS izvajamo samoplačniško.

CiiM

Zakaj opraviti 
pregled pri nas?

Vrhunska oprema, znanje in večletne izkušnje, ki jih nenehno nadgrajujemo in izboljšujemo so tisto kar nas dela vedno bolj prepoznavne in zaradi česar se vedno več pacientov odloči opraviti zdravstvene storitve prav pri nas.

Vrhunski tim specialistov za vsa preiskovalna področja

Ugodne cene in načini plačila (možnost obročnega plačila)

Prijazni in urejeni prostori centra

1 Izjemno kratke čakalne dobe (jih praktično ni)

2 Vrhunska sodobna medicinska oprema

3 Izvidi pregledov oziroma zapisniki o posegih se pripravijo takoj po pregledu oziroma po posegu

4 Urejen dostop – parkirna mesta so pred samim centrom

5 Prijazno invalidom

6 5% dodaten popust za upokojence

Za vas si
vzamemo čas

V našem centru spoštujemo čas kot veliko vrednoto sodobnega načina življenja. Zaradi tega pri nas ni nepotrebnega čakanja. Vsi postopki diagnostike in vse vrste zdravljenja so maksimalno racionalizirani.

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor