Razstrupljanje je ključnega pomena za zdravje

Razstrupljanje je ključnega pomena za zdravje 980 490 CiiM Plus

Za večino beseda razstrupljanje ali drugače detox, pomeni le še eno modno muho in ne pot do zdravja in dobrega počutja. Spet drugi na razstrupljanje gledajo kot na obliko stradanja. Dejstvo je, da je to daleč od resnice, vendar le, če se razstrupljanja lotimo na pravi način in vemo zakaj to počnemo.

Razlogov za razstrupljanje je veliko

V današnjem času vse bolj bremenimo svoj organizem s sodobnim načinom življenja in številnimi stresnimi dejavniki. Naša prehrana je v veliki meri osiromašena hranil, vitaminov, mineralov in funkcionalnih snovi, vnos predelane in hitre (prazne) hrane, konzervansov ter drugih dodatkov pa postaja vse večji. Poleg tega k zastrupljanju človeškega telesa pripomorejo tudi kemično onesnaženje zraka, vode in tal, hitro življenje ter nenadzorovano uživanje zdravil in poživil. Vse to oslabi naš največji izločevalni organ, to je črevesje. Črevesna stena postane zato bolj prepustna in v krvni obtok spušča nepopolno razgrajene in škodljive snovi iz hrane. Imunske celice v krvi take snovi zaznajo kot tujke in jih »napadejo«, pri čemer pa nastane še več toksičnih snovi. Toksini se v telesu kopičijo hitreje kot so jih izločevalni organi (jetra, črevo, ledvice, pljuča in koža) sposobni izločiti in sčasoma okvarijo naše organske sisteme, obremenijo mišice, sklepe ter porušijo hormonsko ravnotežje v telesu.
Posledice zastrupljenosti so številne in če ne ukrepamo dovolj hitro, lahko vodijo v razvoj kroničnih bolezni, prebavnih težav, preobčutljivosti na hrano in alergijskih reakcij.
Osnovni znaki, ki pričajo o neravnovesju v telesu in da moramo podpreti lastne mehanizme razstrupljanja so: pogosta utrujenost in izčrpanost, razdražljivost, depresija, nihanja razpoloženja, pogosti glavoboli, zgaga, napihovanje, gastritis, sindrom razdražljivega črevesja, preobčutljivostne reakcije na hrano, glivična obolenja, pogosta vnetja, zamašenost nosu (zamašeni sinusi), kožne reakcije, izpadanje las, pogoste bolezni, bolečine v sklepih, mišicah,…

Razstrupljanje je naš osnovni varovalni mehanizem

Človeško telo vsak dan tvori notranje strupe kot naravni stranski produkt prebave in presnove. Če mehanizem razstrupljanja poteka normalno, se teh procesov sploh ne zavedamo. Ko pa so naši izločevalni procesi okrnjeni, se odpadne snovi v telesu začnejo zadrževati in posledica je zastrupljenost tkiv. Prvi korak pri odpravljanju teh posledic, kakor tudi splošnega slabega počutja in načetega zdravja je vsekakor temeljito čiščenje telesa. Če želimo rezultate, pa seveda ne gre brez določenih ukrepov in sprememb v življenjskem slogu. Navsezadnje ni iz trte zvito, da smo to, kar jemo.

Kako se lotiti razstrupljanja

Seveda se danes ni mogoče povsem izogniti strupenim vnosom v telo. Vendar lahko z nekaterimi pomembnimi spremembami prehranskih in drugih navad precej dobro zmanjšamo tveganje in se zavarujemo pred kroničnimi boleznimi, alergijami, prebavnimi težavami, hormonskim neravnovesjem, nihanjem teže in drugimi težavami sodobnega sveta. Razstrupljanja se je smiselno lotiti tudi v primeru, ko malo skrenemo s poti zdravega prehranjevanja morebiti zaradi praznikov, druženja s prijatelji ter posledično povečanega vnosa nezdrave hrane in tudi alkohola.
– Uživati je potrebno čim več sveže, po možnosti sezonske zelenjave in sadja, ki delujejo alkalno in zmanjšajo zakisanost tkiv kot posledice prevelike obremenjenosti s toksini. Prav tako so pomembni kakovostni viri beljakovin (stročnice, oreščki, pusto meso, alge).
– Izločiti je potrebno vso predelano, konzervirano in hitro hrano, ki se v telesu pretvori v kisline in povzroča vnetja.
– Izogibati se je potrebno tudi: živilom iz bele moke, sladkorju, mesninam (predvsem svinjskemu mesu), industrijskim oljem, pretiranemu uživanju jajc ter mlečnih izdelkov.
– Pri alergijah, preobčutljivostnih reakcijah in kroničnih boleznih strokovnjaki priporočajo tudi t.i eliminacijsko dieto, pri kateri na kontroliran način izločimo bistvena živila in snovi, ki povzročijo preobčutljivostne reakcije in vnetja. Glavne skupine teh živil so: mlečni izdelki, živila ki vsebujejo gluten, soja, koruza, jajca, arašidi.
– Popiti je potrebno dovolj čiste navadne vode. Če ne pijemo dovolj, se namreč strupi, ki so se prefiltrirali skozi kri v seč, ne morejo izločiti in se posledično vpijejo nazaj v ledvično tkivo in se tam kopičijo. Voda ima največjo moč razstrupljanja, v veliko pomoč pa so tudi nesladkani zeliščni čaji in limonada.
– Izločevalni organi (jetra, črevo, ledvice, pljuča in koža) morajo med razstrupljanjem še intenzivneje delati, zato jih moramo dodatno podpreti. Pri tem so zelo koristni silimarin, aktivna učinkovina v pegastem badlju za regeneracijo jetrnih celic, probiotiki in sok aloe vere za regeneracijo črevesja ter pomembne naravne učinkovine z veliko razstrupljevalno močjo – prehranske vlaknine, predvsem mleta lanena semena in trpotčeva semena, sladkovodna mikroalga chlorella in tekoči klorofil. Njihova uporaba se priporoča kot preventiva v določenih obdobjih in kot kurativa ob preobremenjenosti organizma s toksini.
– Gibanje je pomembno. Če se vsak dan zmerno gibamo, naša kri, limfa in druge telesne tekočine ne zastajajo, sklepi in drugi gibljivi deli telesa pa ostanejo aktivni. Redno gibanje je pomembno predvsem za pretok limfe po limfnih vodih. V času razstrupljanja so priporočljive predvsem manj intenzivne aktivnosti kot so dolgi sprehodi in joga.

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor