Probiotiki, zakaj jih rabimo?

Probiotiki, zakaj jih rabimo? 220 301 CiiM Plus

Redna uporaba probiotikov lahko pomaga pri reševanju številnih težav. Probiotiki lahko pomagajo obnoviti in ohraniti ravnovesje v črevesni mikroflori, zmanjšujejo simptome, kot so napihnjenost, plini in so glavni podporniki imunskega sistema.

Koristi probiotikov:

1. Probiotiki povečajo absorbcijo hranil

To je ena izmed najpomembnejših nalog, ki jih imajo probiotiki. Brez probiotikov procesi prebave absorbcije in raztrupljanja ne morejo potekati gladko, zato antibiotiki povzročajo take težave v prebavnem sistemu, saj poleg slabih bakterij ubijejo tudi koristno.

Aminokisline, kalcij, cink, mangan, železo, baker in fosfor – vsi ti elementi so bolj bio razpoložljivi, ko so v procesu prebave prisotne tudi koristne probiotične bakterije.

Ljudje z laktozno intoleranco s pomočjo probiotikov bolje prenašajo mleko in mlečne izdelke, saj koristne bakterije razgradijo laktozo (mlečni sladkor), še preden pride do procesa prebave. Veliko rodov probiotikov proizvaja encime v prebavnem traktu. Ti encimi pomagajo razgraditi hrano bolj popolno. Hranila v tankem črevesju se zato bolje absorbirajo, napihnjenost in plini se zmanjšajo ali popolnoma izginejo.

2. Probiotiki proizvajajo hranila

Črevesna mikroflora prispeva pomemben delež pri proizvodnji pomembnih hranil za naše telo, saj proizvaja B vitamine (biotin, thiamin (B1) in riboflanin (B2), panteonska kislina (B5) in piridoksin (B6)). Prav tako proizvajajo maščobne kisline s kratko verigo, antioksidante, aminokisline in vitamin K.

3. Probiotiki podpirajo imunski sistem

Probiotiki podpirajo imunski sistem, stimulirajo proizvodnjo protiteles in povečujejo aktivnost belih krvih teles. To so imunske celice, ki dihajo, jedo in uničujejo patogene mikroorganizme. Prav tako pozitivno vplivajo na proizvodnjo citokinov, ki delujejo kot posredniki med elementi imunskega sistema.

4. Probiotiki se bojujejo proti infekcijam

Črevesna flora proizvaja snovi, ki ubijajo in uničujejo slabe bakterije. Probiotiki prav tako zavirajo rast bakterij, kvasovk (kandida) in virusov tako, da ustvarjajo ustrezno kislost (pH) v prebavnem traktu. Slabe bakterije potrebujejo okolje z nizkim pH.

5. Probiotiki preprečujejo prehranske alergije

Raziskave so pokazale, da so probiotiki koristni za ljudi s prehranskimi alergijami. So ključni del obrambnega zidu v črevesju, ki preprečuje vstop neprebavljenim delčkom hrane in ostalim nezaželenim substancam v krvni obtok. Probiotiki zmanjšujejo motne procese na stenah črevesja, ki vodijo v nastanek »luknjic« skozi katere pronicajo nezaželene snovi v krvni obtok. Imunski sistem reagira tako, da se le-teh delčkov želi znebiti, rezultat tega pa so prehranske alergije.

6. Probiotiki se borijo proti razrastu kvasovk (kandida)

Kandida je naravni prebivalec v prebavnem traktu in membrani sluznice po celem telesu. Ko je koristnih bakterij v črevesju dovolj in imunski sistem deluje normalno, so vsi ti škodljivi mikroorganizmi pod kontrolo. Že samo ena terapija z antibiotiki lahko poruši občutljivo razmerje med dobrimi in slabimi bakterijami v črevesju. Tako pride do razrasta kandide, najprej v debelem črevesju, kasneje pa tudi v tankem črevesju in nato po celem telesu. Kandida lahko prizadene tudi vaginalni del, sečila, usta in žrelo, prsi, doječe ženske, kožo, nohte in sinuse.

7. Probiotiki preprečujejo in zdravijo diarejo (drisko)

Dobre bakterije lahko bistveno omilijo oziroma odpravijo trajanje in resnost diareje, ne glede na to ali je le-ta rezultat jemanja antibiotikov ali pa je samo posledica bakterijske infekcije. Probiotiki so lahko odlična pomoč na potovanjih, saj nas varujejo pred potovalno diarejo, zastrupitvami s hrano ali pred rotavirusom.

8. Probiotiki preorečujejo in zdravijo želodčne razjede

Želodčne razjede povzroča bakterija H. Pylori, ki je tudi glavni povzročitelj želodčnega raka. Če je v želodcu prisotno zadostno število dobrih bakterij, le-te varujejo želodčno sluznico pred napadom bakterije H.pylori.

Probiotiki JAB vrhunske nemške kakovosti so dobavljivi v medicinskem centru CiiM plus.

Se priporočamo!

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor