Odstranjevanje znamenj in kožnih tvorb

Odstranjevanje znamenj in kožnih tvorb 259 195 CiiM Plus

V našem centru med ostalimi storitvami ponujamo tudi odstranjevanje materinskih znamenj in lipomov, kožnih tvorb, ksantelazem, pooperativnih brazgotin, mrtvega tkiva ipd. Seznam vseh kirurških posegov si lahko ogledate TUKAJ
Naš specialist v članku pojasnjuje kaj so kožne tvorbe in znamenja, na kaj je potrebno biti pozoren in kako se jih odstranjuje. Itd…

Kaj so kožne tvorbe in znamenja?

Spremembe na koži, ki se kažejo kot različna obarvana ali neobarvana kožna znamenja in tvorbe so lahko prirojena ali pridobljena. Običajno ima odrasel človek približno dvajset do štirideset takih znamenj. Pogostejša so pri svetlopoltih in rdečelasih ljudeh. Mnogi jih imenujejo tudi lepotna znamenja, vendar so lahko nekatera med njimi tudi zelo nevarna. Posvečati jim je potrebno veliko pozornosti, saj obstaja možnost razvoja malignega melanoma.

Nastanek in vrste kožnih znamenj in tvorb

Po videzu in nastanku ločimo več vrst znamenj. NAVADNA ZNAMENJA so pravilnih oblik, enakomerno obarvana, velika 5-6 milimetrov. Odstranjujemo jih zaradi estetskih razlogov ali stalnega draženja. ATIPIČNA ALI DISPLASTIČNA ZNAMENJA so nepravilnih oblik in neenakomerno obarvana, običajno velika 5-12 milimetrov. Spontano ne izginejo, lahko se pojavljajo nova. Svetujemo pogoste samopreglede, pregled pri zdravniku ter odstranitev in histološki pregled večjih, nepravilnih oz. sumljivih znamenj. Pri ljudeh s številnimi atipičnimi znamenji obstaja povečana verjetnost za razvoj malignega melanoma. PRIROJENA ALI KONGENITALNA PIGMENTNA ZNAMENJA so prisotna že ob rojstvu ali se pojavijo čez nekaj tednov. Običajno so dlakava. Kadar so velika in merijo v premeru več kot 20 centimetrov je zelo velika verjetnost, da se bo razvil maligni melanom, zato svetujemo njihovo odstranitev.
Maligni melanom je najbolj nevarna oblika kožnega raka. Vznikne lahko v normalni koži, lahko pa se razvije v že obstoječem kožnem znamenju. Običajno se razvije na novo in ne iz starega znamenja. Naglo se razširi v sosednje tkivo in zaseva v različne organe, zato je smrtnost zaradi melanoma visoka. Tveganje za nastanek malignega melanoma je večje pri ljudeh, ki so čezmerno izpostavljeni soncu ter pri ljudeh, ki živijo na območjih z intenzivnejšo sončno svetlobo. Hude sončne opekline v otroštvu podvojijo tveganje za pojav malignega melanoma v odrasli dobi. Maligni melanom se pojavi kjerkoli na telesu, najpogosteje na delih, ki so izpostavljeni soncu. Raste lahko kot ploščata lisa v ravni kože ali pa kot privzdignjena bulica. Pri starejših osebah lahko raste v ravni kože, je rjavkaste barve in je podoben pegi.
Kožna znamenja in tvorbe je potrebno opazovati, pozorni moramo biti na kakršno koli spremembo, zlasti če se je znamenje nenadoma povečalo in/ali spremenilo obliko, spremenilo barvo, je občutljivo ali boli, srbi, krvavi, se je pojavila rana, če je znamenje na območju stalnega draženja ali je prišlo do poškodbe. V takih primerih je nujen pregled in posvet pri zdravniku.
Pri opazovanju kožnih znamenj moramo biti pozorni na sledečih 5 črk- v takih primerih je potrebno pomisliti na maligni melanom.
A – asimetrija: sumljiva pigmentna sprememba je nesimetrične in nepravilne oblike
B – robovi (borders): nepravilni, odsekani ali zabrisani robovi
C – barva (color): neenakomerno obarvano, večbarvno (modra, siva, rjava, rdeča), vsaj na enem mestu pa skoraj vedno črno znamenje
D – premer (diameter): predvsem znamenja večja kot 6 mm
E – spreminjanje (evolucija) in dvig nad nivo okolne kože: hitra rast, rana na znamenju, ki se ne celi …

Odstranjevanje kožnih znamenj in tvorb

Zdravnik na podlagi pregleda oceni ali je kožna sprememba nevarna ali ne in kakšen način odstranitve bi bil najprimernejši.
Nenevarnih znamenj ni potrebno odstranjevati iz zdravstvenih razlogov, vendar jih ljudje pogosto želijo odstraniti iz estetskih razlogov.
Pri kirurškem odstranjevanju kožnih znamenje gre za izrezanje kožnih sprememb. Z izrezanjem odstranimo tista kožna znamenja, ki so v nivoju kože in jih ni mogoče odstraniti z laserjem. Kirurška odstranitev kožnega znamenja ali tvorbe traja nekaj minut in jo opravimo v lokalni anesteziji. To pomeni, da se z injekcijo v okolici spremembe oz. izrastka omrtviči kožo, tako da je cel poseg popolnoma neboleč. Običajno poseg traja okoli 10 minut. Odstranjeno tkivo pošljemo na histološko preiskavo, izvid prejmete čez 2-3 tedne. Takoj po posegu se lahko vrnete na delo ali k vsakdanjim opravilom. Svetujemo vam, da športne aktivnosti opustite za za teden ali dva. Mesto odstranitve kožnega znamenja je potrebno zaščititi pred zunanjimi vplivi. Obliž zamenjamo na 2-3 dni oz. vedno, če se umaže ali omoči. Na obrazu uporabljamo posebne trakove oz. obliže, ki se ostanejo na mestu do odstranitve šivov. Šive na različnih delih telesa ostanejo v rani različno dolgo, na obrazu 5-7 dni, na nogi 14-21 dni. Deli telesa, ki imajo dobro prekrvavitev (obraz), celijo hitro, medtem, ko drugi s slabšo prekrvavitvijo (golen) celijo počasneje. Po posegu lahko ostane brazgotina – kakšna, oceni kirurg na pregledu pred posegom. Brazgotinica na koži je odvisna od globine odstranitve tvorbe, mesta na telesu, starosti bolnika in časa celjenja. Dokler brazgotina ni zrela je trda in rdeča. Zorenje brazgotine traja približno 1 leto, odvisno od tipa kože in starosti bolnika. Brazgotine na prsnem košu, vratu, ramenih in nad sklepi lahko zorijo dalj časa. Sčasoma se brazgotina zmehča, rdečina izgine. Ta proces lahko pospešimo z uporabo mastnih krem ali posebnih mazil s katerimi brazgotino masiramo.
Nesumljive kožne spremembe, predvsem razne izrastke, starostne keratoze, bradavice in starostne bradavice odstranjujemo z laserjem. Poseg z laserjem traja le nekaj minut. Poseg lahko poteka z ali brez lokalne anestezije. Manjša znamenja običajno odstranimo brez anestezije, sicer pa s tanko iglo vbrizgamo lokalni anestetik. Po odstranitvi znamenja mesto zalepimo z vodoodpornim obližem, ki ga odstranite čez nekaj dni, ko se naredi krasta. V tem času je pomembno, da je obliž čist in suh. V nasprotnem primeru ga je potrebno zamenjati. Krasta običajno odpade v nekaj dneh do enega tedna. V tem času lahko normalno opravljate vse dejavnosti, vključno z umivanjem in športnimi aktivnostmi. Na mestu posega še nekaj tednov ostane vidna blaga rdečina. Ta postopoma zbledi in koža se normalno obarva. V redkih primerih lahko ostane razlika v barvi med mestom odstranitve in okolno kožo. Čez nekaj mesecev lahko z dodatnim laserskim posegom lahko to stanje popravimo. Okrevanje po laserski odstranitvi je zelo podobno, kot pri celjenju brazgotin: na začetku je mesto podobno rani, en teden potem celi, je rožnate barve, in nato se v naslednjih mesecih izenači z barvo kože. Nega po posegu je razmeroma enostavna. Za spremembe na obrazu je za okrevanje potrebno približno 5-7 dni, medtem ko je za spremembe na telesu potrebno malo več, od 10 do 16 dni. Ko krasta odpade, začnete uporabljati mastno kremo ali posebno mazilo, ki ga masirate na mesto odstranitve znamenja. Za zdravljeno področje je potrebno skrbeti ves čas, dokler se barva tega dela ne izenači z barvo ostale kože. Ličila se na zdravljeno področje lahko nanašajo en teden po posegu. Zelo pomembno je, da zdravljeno področje prve tri mesece ne izpostavljate soncu ali uporabljate solarija oz. mesto zdravljenja po navodilih kirurga ustrezno zaščitite pred ultravijoličnimi žarki. Pomembno je poudariti, da se pri laserskem zdravljenju kožna sprememba odstrani v celoti, na mikroskopski ravni, zato odstranjenega tkiva ne moremo poslati na histološko preiskavo.
Zapletov pri kirurškem ali laserskem odstranjevanju znamenj in tvorb ne pričakujemo. Možni so sicer manjši klasični zapleti, ki se lahko pojavijo pri kateremkoli posegu. To so manjša krvavitev na mestu posega, vnetje, blaga bolečina in rdečina na mestu posega. V takem primeru je potreben posvet z zdravnikom. Zelo pomembno je tudi, da dosledno upoštevate navodila za nego po posegu in pri menjavi obližev ter nanašanju mazil dosledno upoštevate pravila higienskega umivanja rok.
Praviloma ob enem obisku odstranimo največ 5 znamenj. V času nosečnosti na koži praviloma ne odstranjujemo ničesar, razen nevarnih znamenj ali kožnih tumorjev.
Posege izvajamo skozi vse leto, saj letni čas ne vpliva na odstranjevanje znamenj. Svetujemo, da nekaj dni po posegu niste neposredno izpostavljeni soncu oz. se pred soncem zaščitite z zaščitnimi sredstvi.
Po odstranitvi se znamenje ne ponovi, saj so posegi (tako kirurški kot laserski)izvedeni strokovno in dovolj globoko.

članek pripravil:
Skender Veliu, dr.med. spec. kirurg

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor