Kronična bolezen ven

Kronična bolezen ven 259 194 CiiM Plus

V sodobni družbi je kronična bolezen ven ena od najpogostejših napredujočih bolezni. Bolezen prizadene predvsem ženske in starejše ljudi. Predvideva se, da ima v Sloveniji težave z venami okoli 50% ljudi po 60. letu starosti. Kljub temu bolezen pogosto ni pravočasno prepoznana in ustrezno zdravljena. Preventivni ukrepi, s katerimi lahko preprečimo razvoj najhujših oblik, se pogosto ne izvajajo. Bolezen tako predstavlja veliko breme za posameznika in celotno družbo.

Nastanek

Pri kronični bolezni ven gre za motnjo obtoka v venah spodnjih okončin. Motnje nastanejo, kadar človek dalj časa stoji ali sedi in teža krvi povzroči širjenje ven. Stene ven in zaklopke v venah postopoma oslabijo, vene se razširijo. Tok krvi nazaj proti srcu je otežen in venska kri zastaja. V stenah ven in tkivih, ki obdajajo vene, pride do vnetja. Stanje postane kronično in začne povzročati težave. Vnetje v steni ven povzroči sprva nastanek venske bolečine, ki je najpogostejši simptom in opozorilo, da se je bolezen začela, ter jo je potrebno pričeti zdraviti. Bolečino pogosto spremljajo še drugi neprijetni občutki kot so npr. občutek težkih nog, otekanje, nočni krči, napetost v nogah in srbež.
Med prvimi znaki so pogosti modri venski pleteži na notranji strani gležnjev. Razširjene vene se lahko pojavijo tudi na goleni, stopalu in stegnih. Pri nekaterih bolnikih se v nočnem času v predelu varic na golenih in stegnih pojavljajo tudi krči, zato govorimo o tako imenovanih krčnih žilah.
Kadar traja povratni tok krvi v venah nog več let, se bolezenski znaki in simptomi začnejo stopnjevati. Pojavi se rdečina goleni, ki se postopoma spremeni v liso rjave barve. V naslednji stopnji se koža in podkožje gležnja in goleni zadebelita. Na otip postaneta trda, gibljivost gležnja se močno poslabša. V določenih primerih se lahko pojavijo tudi bele lise, ki so obdane z rdečimi kapilarami, vendar je ta pojav redkejši. Bolezen lahko napreduje do hudega zapleta, to je do venske golenje razjede, se pravi rane. Zelo resen zaplet pa predstavlja tudi nastanek krvnih strdkov v varicah (povrhnja venska tromboza).
Pri nastanku kronične bolezni ven ima veliko vlogo dednost. Bolezen lahko sproži ali poslabša tudi več drugih dejavnikov. To so predvsem prekomerna telesna teža, kajenje, starost, dolgotrajna stoja ali sedenje, izpostavljenost visokim temperaturam, hormonske spremembe (nosečnost, menopavza, hormonska kontracepcija), premalo gibanja, prehrana z malo vlakninami, neprimerna obuvala, pretesna oblačila.

Kdaj k zdravniku

Posvet z zdravnikom je nujen, ko bolnik opazi na nogah prve simptome bolezni (pekoče tope bolečine v nogah, občutek težkih nog, otekanje, srbenje, mišične krče) ali prve znake bolezni (mrežaste vene ali varice, otekanje stopal, gležnjev, goleni). Le s pravočasnim pregledom lahko zdravnik dovolj zgodaj postavi diagnozo ter prične z zdravljenjem in svetovanjem glede preventivnih ukrepov, s katerimi lahko upočasnimo napredovanje bolezni.

Zdravljenje

Poznamo več načinov zdravljenja kronične venske bolezni. Pomembno je kompresijsko zdravljenje oz. uporaba elastičnih povojev ali medicinskih kompresijskih nogavic. Kompresijska nogavica pritiska na gleženj, golen in stegno ter deluje na prekomerno razširjeno veno. Tako omogoči ponovno delovanje venskih zaklopk in zmanjša možnost zastajanja krvi – posledično torej pospeši in izboljša tok krvi v venah nog. Pri tem je zelo pomembna izbira pravilnih nogavic glede na ustrezno velikost in material.
Za lajšanje simptomov se uporabljajo tudi zdravila, tako imenovani venotoniki. Metličaste varice lahko odstranimo z žilnimi laserji, pri čemer se zaradi svetlobe oz. toplote vena razgradi. Pri metodi sklerozacije v obolelo veno vbrizgamo sredstvo, ki povzroči, da se notranja plast vene odlušči in zlepi. Uporablja se tudi sklerozacija s peno, ki se izvaja pod nadzorom ultrazvoka in je primerna za večje varice. Možna je tudi odstranitev varic z operacijo. Ta se izvede na klasičen kirurški način ali pa z znotrajžilnim pristopom – to je z laserskim ali radiofrekvenčnim aparatom.

Preventiva

Tudi pri kronični venski bolezni lahko z različnimi preprostimi preventivnimi ukrepi vsak posameznik aktivno vpliva na preprečevanje zapletov bolezni in izboljšanje kvalitete svojega življenja. Predvsem je pomembno, da se izogibamo dolgotrajnemu stanju ali sedenju, še zlasti s prekrižanimi nogami, potrebna je dnevna telesna aktivnost kot sta npr. hoja ali tek, ne izpostavljati nog visoki temperaturi, tuširajte noge s hladno vodo, uživajte hrano z veliko vlakninami in pijte veliko vode, skrbite za normalno telesno težo, nosite mehka in udobna oblačila (takšna, ki ne stiskajo), nosite udobne čevlje s peto v višini 2-4 cm, pred spanjem telovadite (kot bi vozili kolo), masirajte noge in stopala v smeri proti stegnom, počivajte z dvignjenimi nogami,…
Ukrepajte torej pravočasno – da bi lahko preprečili hude zaplete bolezni je potrebno z zdravljenjem začeti že ob pojavu venske bolečine!

članek pripravil:
Skender Veliu, dr.med. spec. kirurg

Cenik laserske operacije krčnih žil 

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2023 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor