Kaj je zdravju neprimerna prehrana?

Kaj je zdravju neprimerna prehrana? 640 427 CiiM Plus

Kaj opredeljuje definicija zdravju neprimerne prehrane? Če uporabimo malo ekonomskega razmišljanja, bi lahko rekli, da gre za takšno prehrano, ki po eni strani povzroča presežek in po drugi strani primanjkljaj določenih hranilnih snovi, potrebnih za kakovostno bilanco zdravja in dobrega počutja. Če definicijo nekoliko poenostavimo, bi preprosto rekli, da gre za neuravnoteženo prehrano. Na žalost smo kot potrošniki tudi pri definiciji uravnotežene (neuravnotežene) prehrane nekoliko zmedeni, saj nismo zares prepričani, kakšno razmerje določenih živil predstavlja dejansko zdravju koristno prehrano. Tako kot pri razmerju smo zmedeni tudi pri vrsti oziroma izbiri ustreznih živil. Večina ljudi na žalost danes ne pozna niti osnov nutricionistike (vede, ki se ukvarja s proučevanjem vpliva hrane in hranilnih komponent na zdravje človeka). Na tem mestu bi apeliral na šolski sistem, da razmisli o uvedbi tovrstnega predmetnega pouka že od prvega razreda osnovne šole dalje. Prav tako v osnovnih šolah pogrešam predmet, povezan z osnovami ekonomije, kajti večina današnjih otrok še vedno verjame, da starši svoj denar preprosto pridobijo iz bankomata.

Korenine nutricionistike segajo v čas Hipokrata, ki je poudarjal, »naj bo hrana tvoje zdravilo in zdravilo naj bo tvoja hrana«.        V zadnjem času je ta tema vedno aktualnejša, saj ji vsi mediji na široko odpirajo vrata. Ali gre še za en dodaten manever prehranske industrije zaradi dodatne promocije svojih izdelkov ali je hrana, ki jo uživamo, dejansko tako slaba? Resnica je najbrž nekje vmes. Danes je veliko raziskav o vplivu določenih živil na zdravje ljudi izvedenih s pomočjo financiranja te iste prehranske industrije, ki pridobljene rezultate raziskav uporablja za promocijo lastnih izdelkov.

Favoriziranje nutricionistike se je začelo, ko je sodobni način življenja s poudarkom na prehrani izobilja, ki jo pogosto naslavljajo tudi z zahodnjaško, začel prinašati vidne negativne zdravstvene posledice. Debelost, rakasta in srčno-žilna obolenja ter diabetes so stanja, za katera je eden izmed glavnih povzročiteljev prav slaba prehrana. Gledano s tega stališča, kar je tudi namen te knjige, je pomembno, da se naučimo nekaj osnov nutricionistike in končno začnemo razmišljati o hrani kot o zdravilu.

Vaš CIIM PLUS

.

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor