Dieta pri gastritisu

Dieta pri gastritisu 780 446 CiiM Plus

Priporočila pri kroničnem in akutnem gastritisu pri ugotovitvi znakov gastritisa z gastroskopijo. Med najbolj pomembnimi ukrepi za zdravljenje in kontrolo simptomov bolezni je prilagojena prehrana oz. izbor živil katera pomagajo , da se sluznica želodca opomore in ne vplivajo na slabšanje bolezni.
Vsa hrana, ki jo človek zaužije, ni izpostavljena samo prebavnim encimom, ampak vpliva tudi na želodčno sluznico. Obstajajo izdelki, ki spodbujajo izločanje prebavnega soka, povečajo njegovo kislost. To je zelo škodljivo, v stanjih ko je kislost želodca že povišana. V tem primeru se pojavijo bolečine v trebuhu po jedi, vnetje pa se stopnjuje. Druga hrana v nasprotju s tem zmanjšuje kislost in aktivnost prebavnih encimov. Obstaja hrana, ki se zlahka absorbira, popolnoma brez obremenitve želodca. Drugi povzroča težo, napihnjenost in nadutost.
Pri kateri koli obliki gastritisa mora biti prehrana varčna, kar vodi v nemoteno delovanje prebavnega trakta. Da se hrana pravilno absorbira in ne povzroča poslabšanja gastritisa, mora biti lahka, a hranljiva. Navsezadnje je zelo pomembno, da telesu zagotovimo vsa potrebna hranila. Zato mora biti prehrana čim bolj raznolika, čeprav je to dokaj zahtevno opravilo, saj je toliko hrane z gastritisom prepovedano.
Najprej je potrebno izločit instant prehrano iz lokalov, prigrizke, prekajeno meso, kumarice in konzervirano hrano. Ti izdelki vsebujejo veliko število kemikalij, ki poškodujejo že vneto sluznico. Poleg tega je pogosto kršitev pravil za shranjevanje in pripravo take hrane in pri gastritisu je pomembno, da je vsa hrana sveža in podvržena toplotni obdelavi. Poleg tega je priporočljivo tudi temeljito mletje, najpogosteje pa je to potrebno le med poslabšanjem. Vsa hrana naj bo topla, ni priporočljivo jesti prehladne ali prevroče hrane.
Treba je jesti malo, počasi, temeljito prežvečiti vsak grižljaj, da ne obremenimo želodca. Toda hkrati mora biti interval med obroki največ 3 ure. Takšna frakcijska prehrana zmanjšuje obremenitev prebavnega trakta in preprečuje pojav neprijetnih simptomov gastritisa. Ampak zadeva ni omejena samo na pravilno prehrano. Z gastritisom je treba vsak dan piti vsaj 6 kozarcev vode.
Česar se je potrebno izogibati!
Prepovedano je jesti z maščobami bogato hrano, zlasti meso, ki se prebavlja zelo dolgo (rdeče meso, vlaknasto meso), hrano, ocvrto v velikih količinah olja.
Ne smete jesti gob, stročnic, belega zelja, česna, redkvice, repe, kislice, hrena. Izogibajte se omakam, majonezi, kečapu, večji količini začimb. Takšna hrana se prebavlja dalj časa kar vodi v povečano proizvodnjo prebavnih encimov in preveč draži želodčno sluznico. Lahko povzroči bolečino, napihnjenost ali zaplinjenost črevesja.
Ne smete jesti svežega kruha, in peciva. Sladoled in čokolada sta prepovedani. Količino sladkorja morate zmanjšati, saj vodi do fermentacije v črevesju, in soli, ki draži sluznico. Ni priporočljivo jesti suh sir, trdo kuhanih ali ocvrtih jajc, sveže sadje, grozdje. Kakršna koli alkoholna pijača, kava, kakav, močan čaj in soda so strogo prepovedani.

Dieta pri akutnem gastritisu
Akutna oblika bolezni se pojavi z začetno lezijo sluznice zaradi nekvalitetne hrane ali kemikalij, z okužbo ali močnim stresom. Toda najpogosteje je to stanje poslabšanje kroničnega gastritisa. V tem primeru ima bolnik hude bolečine in težje v trebuhu, slabost, bruhanje, nadutost. Za lajšanje teh simptomov so predpisana posebna zdravila. A potrebna je tudi pravilna prehrana z poslabšanjem gastritisa.

Dieta je predpisana individualno, najpogosteje je sestavljena iz več stopenj.

Prvi dan je priporočljivo, da hrano popolnoma zavrnete. To je običajno enostavno, saj se apetit zaradi bolečin in nelagodja zmanjša. Dovoljeno je uporabljati vodo, zeliščni nesladkani čaj, boke vrtnic, riževo juho, šibko piščančjo juho. Morate piti tudi mineralno mirno vodo.
Druga stopnja prehrane nastopi, ko se nelagodje nekoliko zmanjša. Prehrana se z gastritisom želodca postopoma širi. Jedilnik se vsak dan polni z novimi izdelki. Paziti morate na svoje zdravje in apetit. V 3-7 dneh je dovoljeno uporabljati takšne izdelke: riževo juho, šibko zelenjavno juho, tekočo kašo z razredčenim mlekom, parno omleto, suh kruh ali krekerje, šibek zeleni čaj.
V tretji fazi se prehrana še dodatno razširi. Običajno po enem tednu poslabšanje popusti, bolečine ni več, priporočljivo pa je, da nekaj časa sledite zmerni prehrani. Vsi izdelki morajo biti zdrobljeni, kuhani. Dovoljeni so nekislin skuti z nizko vsebnostjo maščob, razredčeno mleko, posušeni kruh, mehko kuhano ali umešana jajca, kaša iz ovsene kaše, zelenjavna juha, parni rezanci, korenčkov juh, kiselj ali kompot, zeleni čaj.

Več informacij o vplivu hrane na zdravje  lahko pridobite z naročilom naše knjige Bilanca zdravja in počutja

Vaš CIIM PLUS

Tel: 059 034 355
Mob: 031 614 510
Email: info@ciim.si

2014-2024 | Center za interno in interventno medicino CIIM PLUS d.o.o.

Naročite se na pregled

Elektronski odgovorTelefonski odgovor

Napišite svoje mnenje

Elektronski odgovorTelefonski odgovor